Неверојатни работи кои не сте ги знаеле за човековото тело

0
819

Ако мислевте дека добро го познавате своето тело, тогаш можеби сте погрешиле…

Човекото тело е неверојатна биолошка машина која создава неверојатни функции. Човековото тело е толку фантастично што научниците велат дека се уште не ги откриеле сите тајни на нашиот организам.
Ние одлучивме да ви претставиме неколку работи за телото што со сигурност не сте ги знаеле.
muski-magaizn-fun-zanimljivosti-cinjenice-ljudsko-telo (99)1. Ејакулација на семена течност може да се движи во телото со брзина од 50 км/ч;
2. Пред да повратите, вашата уста се полни со голема количина на плунка која ве штити од желудечната киселина која ја исфрлате за време на повраќањето;
3. Ако трудница се здобие со некаква повреда или пак преживее срцев или мозочен удар, фетусот испраќа матични клетки кои го закрепнуваат нејзиното тело и ги заменува мртвите клетки;
4. Вашето срце се успорува кога лицето е во контакт со вода. На тој начин може подолго време да останете без воздух под вода;
muski-magaizn-fun-zanimljivosti-cinjenice-ljudsko-telo (1)5. Внатрешноста на образите е направена од иста слузокожа како и вагината;
6. Кога сте под стрес, вашата крв се згрутчува и на тој начин ги блокира артериите во телото. Токму поради тоа срцевиот удар често се поврзува со стресот;
7. За време на ерекција , телото праќа околу 2 лажици на крв во машкиот орган;
8. Вашиот нос секогаш може да го забележите, нормално гледајќи го со очите, но интересно е тоа што мозокот не го регистрира носот како орган;
muski-magaizn-fun-zanimljivosti-cinjenice-ljudsko-telo (2)

Извор: www.hybread.mk

Коментирај