Несакани влакна на лицето кај девојките – зошто се појавуваат?

0
424

Еден од непосакуваните моменти кај жените е кога ќе забележат барем едно несакани влакна на своето лице бидејќи во истиот момент знаат дека проблемот е многу повеќе од естетски.

Во прв момент, секоја ќе се обиде да го искорне со пинцета, но влакното ќе се појавува пак, а некогаш ќе се појават и повеќе. И како и секогаш, причината за тоа се хормоните.

Оваа појава медицински се вика хирсутизам и е поврзана со осцилациите на нивото на хормонот тестостерон, кој иако е доминантен кај мажите, постои во некоја мала количина и кај секоја жена. Иако овие влакна лесно се отстрануваат со пинцета, депилација или со ласерска интервенција кај дерматолог, кога проблемот еднаш се појавил, треба да се проверува почесто дали се појавиле нови.

ff

Несаканите влакна се појавуваат како можност од генетска предиспозиција или зрели фоликули од кои расте влакното, или пак оваа појава ја имаат девојките кои страдаат од синдромот на полицистични јајници, бидејќи поради нестабилноста на нивоата на хормоните,

Доколку забележите дека на вашето лице се појавуваат вакви влакна, најпрво лоцирајте го проблемот, а потоа барајте го соодветниот начин за нивно отстранување.

Извор: вистина.мк

Коментирај