Најпосакуваната куќа за одмор: Викенд чини 540 евра, а резервирана е со години однапред

0
534
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кулата Клавел (Clavell Tower) е куќа за одмор во Велика Британија која секогаш е букирана речиси две години однапред. Ако сакате да престојувате во ова здание, прв слободен термин моментално е во февруари, 2020 година. Ако тој месец не ви одговара, тогаш ќе мора уште да чекате, бидејќи нема слобдни термини до август истата година.

Резервациите се отвораат два пати годишно, а досегашната пракса покажа дека се доволни само пет минути за да се пополнат и резервираат сите термини. И на тој принцип кулата функционира веќе десет години.


View this post on Instagram

Three very happy days spent at Landmark Trust’s Clavell Tower on the Dorset coast for a special celebration. . If you’re not familiar with @landmarktrust – they are a charity that rescues historic buildings and then offers them as inspiring places to stay for a holiday. Clavell Tower had been at risk of falling into the sea as the cliff top it clung to eroded away – so the Trust dismantled it stone by stone and rebuilt it further inland. . Today, it’s still perched on its hill, buffeted by howling sea winds that were blowing the entire time we were there (the tower made me think of a giant whistle that was being blown like a musical instrument!). It is accessible only by foot, up a steep climb of 120 stone steps (we had to make two trips with luggage and provisions). . Like most Landmark Trust properties, there is no internet, no TV and little to no phone reception. But what you do get with this Tower is magnificent 360 degree views of sea and countryside, beautiful coastal walks at your doorstep, cosy rooms with working fireplaces, a full kitchen, and a truly unique property and experience. We cooked, ate, drank, went on some beautiful hikes, visited Kingston Lacy (last photo) with its exquisite art collection, played board games, watched films (on a tablet), read, painted, laughed and talked a lot. . This is my fourth ‘Landmark’ and my husband booked it 2 years ago for a special occasion this year. Some may find these places a little ‘rustic’ but to me they have been home to some of the most special memories and fun adventures. . Tip: their larger properties are good value for big group celebrations, and rates are substantially less in the winter (but be prepared for inclement weather!). Also, always always bring a down duvet (only wool blankets provided, and for me that’s not enough!) and plenty of warm clothing.

A post shared by Two for Joy Paper Studio (@twoforjoypaper) on

„Спектакуларната Клавер кула уште е едно од најбараните знаменитости во Британија, иако нашата компанија нуди сместување во 199 импозантни знаменитости ширум цела Велика Британија“, вели портпаролот на Landmark Trust, после последниот успешен круг резервации.

Кулата која ги инспирирала некои од најпознатите писатлеи како Томас Харди, изградена е во 1830 година, на работ од заливот Кимериџ. Од неа се пружа прекрасен поглед на дорсетскиот брег, а цената за еден викенд таму е околу 540 евра. Гостите на располагање имаат бања, дневна соба и кујна на четири нивоа, а најубаво место во кулата е кружниот балкон од каде можете да го гледате морето.

Интересно е тоа што Џон Ричардс Клавел ја изградил кулата како опсерваторија на карпа, а токму поради тоа кулата била во опасност од рушење. Имено, карпата еродирала и станало сè поизвесно дека кулата ќе се сруши. Бидејќи не се случило тоа, пред десет години, со преместување на камен по камен од нејзината конструкција, вкупно 16.272 камења,целата кула беше пренесена на безбедно место.

Секој камен е фотографиран и нумериран, со цел после преместувањето да се најде на своето место. Цената за преместувачкиот потфат чинела околу 1 милион евра, а доколку кулата останеше на старото место, ќе се срушеше за отприлика пет години. Предвидено е дека сега може да издржи дури 200 години.

Томас Харди овде престојувал со првата љубов, Елиза Николс, додека П.Д. Џејмс кулата го инспирирала да го напише романот „Црната кула“, откако прв пат ја видел во 1973 година.

Извор: taratur.mk

Коментирај