Модна временска капсула: Во саркофаг од 3. век пронајдени парфеми и шминки

0
229

Саркофагот кој датира од третиот век наша ера, а беше откриен на западот од Германија, претставува вистинска модна временска капсула бидејќи во него, покрај скелетот на една Римјанк, беаа пронајдени шишенца со парфем, шминка и огледало со сребрена рамка.

Од Музејот за уметност и историја во Бон соопштија дека огромниот камен саркофаг криел необично богатство од козметика, накит и нож со мала статуа од Херкул.

Гробницата тешка четири и пол тони е откриена меѓу Трир и Келн.

Археолозите не сакаа да го соопштат своето откритие минатата година додека не открија слични гробници на тоа подрачје.

Коментирај