Мицкоски со честитка: Треба да создадеме општество кое почива врз вредностите на Светите браќа Кирил и Методиј

0
477

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на сите граѓани им го честиташе 24. мај, Денот на сесловенските просветители, браќата Свети Кирил и Методиј.

-Ова е ден кога се потсетуваме на големината на браќата Свети Кирил и Методиј. Ние треба да бидеме среќни и горди како народ, бидејќи Кирил и Методиј со своето делување и работење овозможија поголема рамноправност на народите во своето време. Во исто време не треба да заборавиме како горди наследници на секој начин да ја продолжиме нивната мисија образованието да ни биде приоритет, а ширењето на писменоста стремеж кон кој мора да целиме, се вели во честитката од Мицкоски.

Потенцира дека како народ треба да се стремиме и да создадеме општество кое почива врз вредностите кои ни ги оставија Светите браќа Кирил и Методиј.

-Делото на Светите браќа Кирил и Методиј е воедно и потврда за македонскиот јазик, за македонската литература и култура, црква и традиција, револуција и историја, за македонското име и идентитет. Кирил и Методиј, веруваа во правото на секој народ да го користи својот јазик, а врз основа на тоа да го гради својот идентитет, литература и култура. Нека ни е честит Денот и Големото дело на светите Кирил и Методиј кое нè обврзува да продолжиме да ги промовираме нивната мисија на учење и традицијата која се темели на мирот, духовното богатство на луѓето, меѓусебното почитување, толеранцијата и солидарноста, се вели во честитката на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ

Коментирај