Министерот Филипче со скандалозна изјава: Mајките се виновни за смртноста на новороденчињата

0
652

Министерот за здравство Венко Филипе излезе со изјава во кој ги обвини мајките дека тие во најголема мера биле виновни за смртноста на новороденчињата.

-Кога станува збор пак, за смртноста на новороденчињата, сакам да потенцирам дека таа во голема мера е последица на несоодветната грижа на мајката за своето здравје додека е бремена. Имено, сите податоци укажуваат на фактот дека најголем процент од починатите бебиња се родени предвреме. Малата родилна тежина, но и екстремна незрелост на виталните органи – белите дробови, црниот дроб и нервниот систем, доведуваат до фатален исход, рече Филипче.

Тој нагласи дека предвременото породување, од друга страна, е последица на инфекции кај мајката во уринарниот тракт или на репродуктивните органи.

-Затоа апелирам до идните мајки да бидат поодговорни и редовно и без исклучок да одат на гинеколошки прегледи, рече тој.

Коментирај