Маричиќ и Владата на Заев немаат ништо против Гоце Делчев да се прогласи за Бугарин?

0
1970

Во вчерашниот централен дневник гостуваше Бојан Маричиќ кој рече дека ја подржува Комисијата која преговара за историја со Бугарија. Тука се поставува прашањето дали Маричиќ и владата поддржуваат и одобруваат Гоце Делчев да биде прогласен како Бугарин, пишува Курир.

„Ние досега не сме имале сигнал дека Бугарија би можела или би сакала да го блокира почетокот на преговорите. А, она што се однесува на дискусијата во рамките на комисијата, ние таа комисија целосно ја поддржуваме, и сметаме дека таа комисија треба да се води со мудрост и со почит едни кон другите. Тоа е всушност и целта на комисијата. Исто така целта на комисијата да овозможи едно зреење , едно растење во меѓусебниот однос и во односот кон минатото и сегашноста, и за историјата која што не поврзува“, посочи Маричиќ.

Маричиќ истакна дека точките, ликовите и настаните во историјата кои не поврзуваат треба да не доближуваат, а не да не разделуваат. Пред неколку дена министерката за надворешни работи на Бугарија, Захариева изјави – „Ако не се договориме околу датата за чествување на сеќавањето на Гоце Делчев, нема да работиме во мешовита комисија со Македонија“. Ова говори дека ако владата на Заев ќе прифати се што бара Бугарија, и дека за некој период ќе се дозволи Гоце Делчев да се прогласи за Бугарин.

Захариева: Гоце Делчев самиот си кажал дека е Бугарин (ВИДЕО)

Коментирај