Мафијашки закани на СДСМ кон Иванов за да не го стопира политичкиот прогон

0
434

СДСМ не е против претседателот Ѓорге Иванов да ги амнестира осудените за „27 април“, градоначалниците и другите политички осуденици туку сака да задржи ексклузива на процесот за амнестирање за партиски трговии, смета политичкиот аналитичар Арсим Зеколи.

Кога Иванов прогласува де јуре амнестија, тоа е скандал. Кога Заев прогласува де факто амнестии, тоа е помирување, европска вредност, нов лист во историјата. Лицемерие без крај. Не е СДСМ против амнестијата на Иванов, туку сака да задржи ексклузива на амнестија за партиски трговии.

Со други зборови, на Заев не би му пречело да има амнестии доколку Иванов остане настрана, и не му се меша во ексклузиното право да располага со аменстиите, за да може тој самиот преку пазар со слободата на политичките осуденици да уценува и да ги остварува своите политички цели.

Откако се расчисти дилемата дали претседателот има право да амнестира, поминува или пак да даде аболиција, исправен пред фактите дека нема законски пречки Иванов до последниот ден од мандатот да ги извршува своите преседателски должности, а со тоа и да помилува, СДСМ засилено тргна во офанзива на заплашување на Иванов.

Неделникот „Фокус“ објави текст „Зошто Заев го аболицира Иванов“ илустириран со фотографија од Иванов.

Не треба да се биде многу вешт за да се заклучи дека СДСМ на не многу суптилен начин во мафијашки стил му испраќа заканувачка порака на Иванов.

Во прилот на тоа, и лидерот на ДУИ Али Ахмети нескриено се заканува дека „ќе има последици“ ако претседателот Ѓорге Иванов направи „непромислен чекор“ и ги аболицира осудените за 27 април. Вели дека ако Иванов одлучи да ги аболицира, ќе има последици во државата.

Тоа би било непромислен и неразмислен чекор, од страна на претседателот во заминување. Не знам колкав легитимитет би имал за да преземе таков чекор кој би предизвикал многу реакции – рече Ахмети.

Извор:република.мк

Коментирај