Листа со градови што ќе ви платат да се доселите

0
125

Италијанскиот град Ололаи продава куќи за еден долар надевајќи се дека на тој начин ќе привлече нови жители, пред сѐ млади, за да се обнови изретченото население. Меѓутоа, оние што би сакале да ја прифатат поканата треба да имаат на ум дека имаат и обврска да ја обноват градбата што ја купиле, за што, според процените, ќе им бидат потребни околу 25.000 долари.

Но, има и други градови во светот што даваат „непристојни понуди“ за да привлечат доселеници.

Албинен, Швајцарија

Во ова селце на швајцарските Алпи, кое има само 240 жители, одат многу туристи, но алармот се вклучи кога многу жители почнаа да се иселуваат. Поради тоа, понудата за новите жители гласи: 26.000 долари за возрасен и 10.000 долари за дете доколку сакате да станете жител на селото.

Сепак, и тука има некои услови. Пред сѐ, треба да сте помлади од 45 години и мора да останете во селото најмалку десет години. Недвижностите во кои би сакале да се вселиле мора да ги користите за живот, а не како викендичка, и мора да вредат најмалку 200.000 долари.

Алјаска, САД – кој било град

Жителите на Алјаска, кои во оваа најмлада и најголема американска сојузна држава живеат цела година, добиваат годишна дивиденда која властите ја собираат од надоместокот за експлоатација на природни богатства.

За да може граѓанинот да добие дивиденда, мора да живее на Алјаска цела година. Дозволено е заминување, но граѓанинот мора да покаже желба и волја да го помине животот на Алјаска. Доколку сте отсутни две години, мора да поминете најмалку 72 часа на Алјаска за да ви биде исплатена дивидендата.

Минатата година секој граѓанин на Алјаска добил дивиденда во износ од 1.100 долари.

Саскачeвaн, Канада

Овaа покраина, позната по активностите во природа, се обидува да привлече студенти со разни стипендии. За да ги исполните условите и да станете корисник на стипендија, мора да живеете и да плаќате данок.

Износите што некој може да ги добие се движат од 3.000 долари за едногодишни студии до 20.000 долари за четиригодишни дипломски студии. Меѓутоа, исплатата не е во готово и се исплаќа во рок од седум години, во текот на кои морате да живеете и да плаќате данок во градот.

Коментирај