Колкава е вредноста на парите кои СОРОС ги троши за корумпирање на македонското општество

0
646

Вредноста на парите кои СОРОС ги троши за корумпирање во Македонија се бројат во милијарди доколку се споредат со други држави.

Последната фискална година СОРОС Македонија потрошила над 6 милиони евра. Најголемиот дел од овие пари се трошат за корумпирање на медиуми, купување на влијание кои очигледно се употребува за да се фаворизира СДСМ, а дел од средствата се трошат и за разно разни платенички револуции, проект зад кој стои СОРОС и надворешни фактори кои одработуваат за СДСМ.

Постојат голем број на медиуми портали кои функционираат исклучиво како резултат на постоењето на СОРОС и нивните пари, згора на тоа низ десетици други проекти се финансираат таканаречени ескперти кои во јавноста ја имаат улогата на платени плукачи против власта. Тие генерално се фокусирани кон оркестирано прикажување и градење на слика за наводен режим и недемократија што ни од блиску не се кореспендира со реалноста.

Но колку всушност е вредноста на овие пари. Македонија има 2 милиони жители, а дури 10 осто од сите пари на СОРОС се трошат токму во малата Македонија. СОРОС фондацијата на глобално ниво има буџет од 930 милиони долари, 70 милиони се за Европа.

Доколку оваа сума се спореди со Германија која има 41 пати повеќе жители од Македонија и БДП од 41 илјади долари по жител, 6 милиони евра на СОРОС во Македонија вредат како 2 милијарди евра во Германија.

Доколку се направи ваква споредба со САД, 6-те милиони евра на СОРОС во Македонија, таму вредат 12 милијарди и 300 илјади долари.

Вкупните расходи на фондацијата СОРОС за 33 години постоење се 13 милијарди долари, од кои 1.5 милијарди за активности во САД. Само во Македонија во последните дваесетина години СОРОС потрошила за кормпирање на граѓанскиот сектор над 100 милиони евра.

После 20 години имаме целосно корумпиран граѓански сектор со метастазирана корупција во медиумите, политиката, економијата при што се злоупотребува за политички цели.

СОРОС стана главниот спонзор на политичката партија СДСМ во Македонија, а во Европа и Светот, особено во САД започнува процес на будење, односно десоросоизација, што во суштина значи отфрлање на корупцијата и враќање на демократијата и можноста за одлучување на граѓаните, наместо кај тесните клики спонзорирани од СОРОС.

Коментирај