Која е земјата со најмногу пирамиди во светот? (ВИДЕО)

0
996

Спротивно на вашите очекувања, најмногу пирамиди нема ниту во Египет, ниту во Мексико.
Благодарение на медиумите, кога ги замислуваме пирамидите, во нашата глава се јавува слика на египетските во Гиза, кои се синоним за земјата.
Излегува, сепак, дека ова не е земјата со најмногу пирамиди во светот. Наместо тоа, шампион во оваа дисциплина е јужниот сосед на Египет – Судан. Вие дури и не претпоставивте дека има пирамиди таму, нели?
Интересно е да се напомене дека во Судан постојат 200-255 пирамиди. Нивниот број е значително поголем од оној на изградените во Египет, што е само 138.
Пирамидите на Меро во Судан биле изградени од Кралството Куш – древна цивилизација што владеела во регионите околу реката Нил од 1070 п.н.е. до 350 години. Се разбира, нивната големина не е толку импресивна како онаа на
Пирамидите во Египет, но нивниот број е дефинитивно извонреден.
Погледнете го видеото со суданските пирамиди :

Коментирај