Кое овошје е богато со протеини?

0
733

Растителните протеини се особено важни за здравјето на организмот. Тие се разликуваат од животинските по структура и е важно да не се запоставени. Плодовите содржат и диететски влакна кои го регулираат варењето на храната, го намалуваат шеќерот во крвта и помагаат во стимулирање на метаболизмот.
Растителните протеини прават чуда со фигурата, телото и здравјето. Кои овошја се најбогати со растителни протеини?

Сушени кајсии
Сушените кајсии се број еден во листата. Тие содржат 3,4 грама протеини од 100 грама плод. Покрај тоа, тие се одличен извор на витамин А кој е корисен за очите, кожата и косата.

Суво грозје
Сувото грозје исто така е прекрасен извор на растителни протеини. Покрај нив во сувото грозје се содржи железо, калциум, калиум.

Гуава
Во 100 грама гуава се содржат неверојатни 2,6 грама чист растителен протеин. Таа е многу богат извор и на витамин Ц.

Урми
Урмите имаат 3 грама растителни протеини на 100 грама плод.

Сушени сливи
Во 100 гр. сушени сливи се содржат околу 2,2 грама протеини. Тие содржат голема количина растителни влакна, кои помагаат за здрави црева. Важно е да се напомене дека не треба да се претерува со количината сушени сливи, бидејќи се многу заситени на јаглехидрати и го зголемуваат крвниот шеќер.

Авокадо
Освен што има корисни масни киселини, авокадото е богато и со растителни протеини. Авокадото има околу 2 грама протеини од 100 грама плод.

Рибизли
Рибизлата е многу корисна поради растителните протеини кои ги содржи но и поради завидната количина на витамини, стимулирачки за имунолошкиот систем.

Малини
Во 100 грама малини се содржат околу 1,2 грама чист протеин, како и бројни корисни витамини.

Банани
Не пропуштајте ги бананите. Тие се богати со калиум и растителни влакна. Нивната текстура ја смирува воспалената гастрична слузница и му придонесува на организмот со своите растителни протеини.

Праски
Праската е прекрасен сочен и вкусен плод, кој е вистинско задоволство за сетилата. Праските се богати со витамин А, Ц, влакна, растителни протеини и бета-каротин.

Коментирај