Каракамишева: Грчките предлози не можат да бидат уставно име, него го избира народот на државата

0
670

Има право колегата Јанев кога вели дека грчките предлози за нашето НОВО ДРЖАВНО ИМЕ утврдени во грчката нацрт-спогодба со кои треба да се замени привремената референца се, всушност, видови на ТРАЈНИ РЕФЕРЕНЦИ!

Грчките предлози со кои се заменува привремената референца (Бивша Југословенска Република Македонија) НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ НОВО ДРЖАВНО ИМЕ!

Тие се нови предлози за ТРАЈНА РЕФЕРЕНЦА и не можат да бидат уставно име кое по дефиниција во правотп го избира народот на државата!

Сега, произлегува дека една референца треба да замениме со договорна ТРАЈНА РЕФЕРЕНЦА!

Дури и „Република Македонија (Скопје)”, Горна или каква и да е друга Македонија како назив креиран со меѓународен договор е само нова РЕФЕРЕНЦА!!

Не е ДРЖАВНО ИМЕ!!!

А меѓу ИМЕ НА ДРЖАВА И РЕФЕРЕНЦА ИМА РАЗЛИКА!
Затоа битката на Грциге е да не натераат да го промениме Уставот, бидејќи точно знаат дека уставното име е државно име! Другото е надимак, нешто како Зоран звани Црпко!

ИМЕТО Е НАЈВАЖНО, НАДИМАКОТ Е МИНЛИВА КАТЕГОРИЈА!

ЗАТОА, ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ МЕНУВАЊЕ НА ДРЖАВНОТО, УСТАВНОТО ИМЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА!

Пишува: Тања Каракамишева на својот Фејсбук профил објавувајќи линк од изјавата на Ципрас за МИА: Имаме два услови за решавање на спорот

Ципрас за МИА: Имаме два услови за решавање на спорот

Коментирај