Каракачанов до Заев: Едно зборуваш во Софија, друго во Брисел, трето во Скопје – старите финти веќе не поминуваат

0
4055

Потпретседателот на бугарската Влада и министер за одбрана Красимир Каракачанов реагира на изјавата на македонскиот премиер Зоран Заев дека Македонците и македонскиот јазик ќе бидат признати како посебни со влезот на Македонија во Европска унија.

„Не верувам дека сегашните политичари се разликуваат по нешто од старите. Се надевам дека ќе имаат повеќе разум и ако си мислат дека со старите финти – прво да зборуваат едно во Софија, едно во Брисел, а друго во Скопје и да си мислат дека финтата ќе им помине – тоа нема да се случи. Ако си мислат дека Бугарија ќе ги поддржи утре за членство во НАТО и во ЕУ и тие да си ги прават старите финти, тоа исто така нема да се случи. Процесот на воведување на бугарско самосознание во Македонија е неповратен. Нашата цел е да ја натераме македонската Влада да се однесува според европските норми и правила и да ги почитува“, изјави Каракачанов.

Извор: Експрес.мк


Бугарија го слави тажниот говор на Заев: Македонски премиер призна дека и Бугари живеат во неговата земја (ФОТО)


Заев не го спомнува името на Република Македонија: Во Европскиот Парламент никој не сакаше да го чуе неговиот говор

Коментирај