Како се слави Велигден по другите земји – некаде мажите ги удираат жените со прачки, некаде кршат глинени садови, а некаде…

0
610
Подготовките за Велигден се разликуваат од земја до земја. Во многу земји камбаните не бијат на Велики петок како признание за смртта на Исус. Во одредени земји постојат и поинакви традиции:
1. Фиренца, Италија
1.
Во Фиренца, локалното население ја прославува 350-годишната Велигденска традиција позната како Scoppio del Carro, или “експлозија на количката”. Украсена количка спакувана со огномети се води низ улиците на градот од страна на луѓе во шарени костуми од 15 век, тогаш архиепископот на Фиренца го запалува огномет. Значењето зад обичајот датира од Првата крстоносна војна и има за цел да обезбеди добра жетва.
2. Финска

Adorable little girl outdoors collecting chocolate eggs as part of Easter tradition in Finland

Децата во оваа скандинавска земја се облекуваат како вештерки и се молат за чоколадни јајца по улиците. Тие се украсени со шалови околу главите, носејќи гранчиња од врба украсени со пердуви. Во некои делови од Западна Финска луѓето палат огнови на Велигден, нордиска традиција што произлегува од верувањето дека огнот ги осквернува вештерките што летаат наоколу на метли меѓу Велики петок и Велигден.
3.Крф, Грција
3.
Утрото на Велика Сабота луѓето фрлаат садови, тави и други глинени предмети од нивните прозорци, ги кршат на улица. Верувањето е дека фрлањето на саксии го поздравува пролетта, симболизирајќи ги новите култури што ќе бидат собрани во новите саксии.
4.Норвешка
4.
Велигден е толку популарно време за Норвежаните да читаат криминални романи што издавачите всушност излегуваат со специјални “Велигденски трилери” познати како Paaskekrimmen. Се вели дека традицијата започнала во 1923 година кога издавач на книги го промовираше својот нов криминален роман на насловните страници на весниците. Рекламите личеа на вести толку многу што луѓето не знаат дека е публицитет.
5.Чешка и Словачка
5.
Постои традиција Велигденски понеделник во која мажите разиграно ги удираат жените со прачки направени од врба и украсени со панделки. Според легендата, врбата е првото дрво што цвета на пролет, така што гранките треба да ја пренесат виталноста и плодноста на дрвото кај жените.
6.Вашингтон, САД
6.
За Велигден главна активност е тркалање на обоени тврдо варени јајца со голема лажичка за сервирање, но сега настанот може да се пофали со многу повеќе возбудувања, како музички групи, лов на јајца, спорт и занаетчиство.
7.Унгарија
7.
Во Унгарија е популарната Велигденска традиција наречена “Попрскување”. Момчињата игриво истураат кофи со вода над главите на младите жени и бараат бакнеж. Луѓето верувале дека водата има ефект на чистење, исцелување и плодност.

Коментирај