Хоџа: Можна федерализација на Македонија ако продолжи кон ЕУ без Албанија

0
447

Абит Хоџа, докторанд на Институтот за комуникациски науки и медиумски истражувања на Универзитетот „Лудвиг Максимилијан“ во Минхен и предавач на универзитетот во Агдер, Норвешка, по потекло од Косово, предупредува за можните последици од раздвојувањето на Македонија од Албанија на патот кон Европска унија.

Ако кандидатурите за ЕУ на Албанија и на Македонија се раздвојат, Балканот ќе се смени. Албанците може да пробаат некаква поинаква интеграција. Да создадат внатрешен пазар, да побараат федерализација на Македонија и Косово + Албанија да креираат федерална унија. Што им преостанува на Албанија и на Косово останува да се види, констатира Хоџа на Твитер.

Извор:република.мк

Коментирај