Грчката православна црква е против богослужба на македонски јазик на малцинството во Грција

0
328

Светиот Синод на Грчката православна црква испрати писмо до Вселенскиот Патријарх Вартоломеј во кое се изразува загриженост за барањето за држење служба на „македонски јазик“ за „православните христијани од малцинството етнички Македонци во Грција“, што го побара партијата „Виножито“ со своето писмо до Вселенскиот Патријарх.

Светиот Синод на ГПЦ во писмото до Патријархот Вартоломеј, „изрази загриженост за барањето на самопрогласените ‘македонски’ жители на Грција и на политичкиот агент на самопрогласеното малцинство на Македонците во Грција за служење на Божествената литургија на идиомот на таканаречениот „македонски“ јазик, во национално чувствителниот регион на Северна Грција“, пренесува Катимерини.

„Катимерини“ потсетува дека „Виножито“ „во која се зборува на словенски“, се повикува на Преспанскиот договор и бара Вселенскиот Патријарх да ги прегрне „Македонците“ со „истата страст со која ги прифаќа малцинските Грци на Константинопол“.

Во писмото исто така, Виножито бара да се исправат неправдите кон македонските православни христијани на кои им е оневозможено да слушаат богослужба на македонски.

Извор:Лидер

Коментирај