Грчка „Демократија“: Коѕијас ќе бара од новата влада да ги смени имињата на аеродромот и плоштадот „Македонија“

0
340

Шефот на грчкото МНР при неговата средба со колегата Никола Димитров во Скопје ќе побара промена на името на скопскиот аеродром, како и на централниот  скопски плоштад „Македонија“. Доколку властите се одлучат да ги тргнат статуите, тогаш Коѕијас за таквиот чекор ќе им вети помош од ЕУ, пишува грчкиот весник „Демократија“ пред доаѓањетои на Коѕијас во Македонија.

– Во Скопје, Никос Коѕијас ќе пристигне преку автопат од Солун, како што тоа го прават сите дипломатски мисии кои ја посетуваат соседната држава во последните години, за да не ги легитимизира тврдењата на Македонија. Се посочува дека и аеродромот и главниот плоштад во Скопје се крстени „Александар Македонски“. Според нашите информации, грчкиот министер за надворешни работи може да побара од Никола Димитров да ги променат тие имиња во знак на добра волја и градење доверба меѓу двете земји. Таквите акции не чинат ништо, велат извори од Министерството за надворешни работи. Меѓутоа, во врска со ова, Коѕиас ќе направи контра предлог: Тој ќе го увери Скопје дека ако одлучат да ги тргнат овие статуи, тој ќе им помогне во обезбедувањето средства од Европската Унија, пишува грчкиот весник.

Исто така, додава весникот, Коѕијас ќе стави до знаење дека прекршувањето на времената спогодба нема да биде толерирано, но и дека има силни докази за поголем број прекршувања од страна на Скопје.

Коментирај