Ѓорѓиевски: Кривичните постапки на СЈО се тенденциозни и целосно политички мотивирани

0
467

Интегрален текст од изјава за медиуми на Орце Ѓорѓиевски

Почитувани,

Кривичните постапки на СЈО се тенденциозни и целосно политички мотивирани. Сите акции кои ги превзема СЈО се во насока рушење на угледот на ВМРО-ДПМНЕ и неговото раководство.

Барањата за притвор за раководството на ВМРО-ДПМНЕ поднесени до апелација се обид за притисок врз судот да не ги поништи неоснованите одлуки за одземање на патните исправи на истите.

Мерките за обезбедување на присуство побарани од СЈО за раководството на партијата се целосно неосновани, без докази и крајно неаргументирани. Раководството на ВМРО-ДПМНЕ нема намера да се впушта во бегство, затоа што не сторило ниту едно кривично дело и секогаш работело според Устав и закон.

Дека тоа е така доказ е и образложението на првостепен суд каде што се образлагаат мерките за одземање на патните исправи, а каде истиот не наоѓа и не наведува ниту една причина за одземањето, а тоа е очигледно е донесено под политички притисок.

Лицата од раководството на партијата се луѓе со дигнитет и интегритет кои уживаат голем углед како во Македонија, така и надвор, истите поради својата партиска функција често се на патувања, од почнувањата на постапките против нив до сега биле неколкукратно надвор од државата и ако сакале да избегаат тоа можеле до сега да го сторат безброј пати.

На граѓаните и на сите општествени чинители во државата им е совршено јасно дека СЈО работи под директен диктат на СДС. Обвиненијата на СЈО се само преповторен наратив од пресконференциите на Заев и служат единствено за оцрнување на ВМРО-ДПМНЕ и за тоа се служат со сите методи и притисоци.

ВМРО-ДПМНЕ го охрабрува судот и го потсетува дека тој треба да работи исклучиво по закон и Устав и никако поинаку. Судот како репрезент на третата власт не смее да подлегнува и одлучува по сугестии и притисоци.

Коментирај