Големината на архитектурата- библиотека на современоста

0
730

Кога ќе слушнеме за библиотека, во умовите на повеќето од нас веројатно се појавува ликот на старо и прашливо место во кое недостасува каков и да е дизајн.
Една врвна архитектонска фирма од Данска го редефинираше начинот на кој ја гледаме скромна библиотека – што го докажува и нејзиниот последен проект.
Јавната библиотека „Тијанџин Бинхаи“, лоцирана во североисточна Кина, неодамна беше отворена од проектантската фирма MVRDV.
Нивната работа, која помогна во изградбата на културниот комплекс во градот Тијанџин, довела до создавање на пет-катна зграда, чија цел е таа да изгледа како човечко око.
Врз огромниот простор од 362,744 квадратни метри во ѕидовите се вградени терасовидни полици кои многу од нив служат како скали и како места за седење.
Највпечатливо е дека во библиотеката има преголем број на книги – 1,2 милиони, што тоа ја прави рајот на библиофилите. Погледнете ја чудесната библиотека:0 1 2 3 4 5 6 7 8

Коментирај