Голема опасност за цела Европа: Се разбуди вулкан во Исланд

0
627

Исландскиот вулкан Бардарбунга може наскоро да има голема ерупција, затоа што го стресоа четири земјотреси, па се подигна притисокот на магмата.

Тоа го тврди Паул Еинарсон, геофизичар од Исландскиот универзитет.

– Вулканот се подготвува за ерупција која би можела да се случи оваа или следната година, а пепелта која ќе пролета во воздухот ќе направи целосен хаос и ќе ги спречи авионските летови во цела Европа, вели Еинарсон.

Коментирај