ФОТО: Катимерини објави карикатура – грците го исмеваат името Македонија

0
927

Грчкиот највлијателен весник Катимерини објавува карикатура во која со потсмев се објаснува кои варијанти од нашето име ќе се добијат со инверзија на букви од кои е содржано името Македонија, пишува порталот Expres.mk

На крајот на процесот на менување на буквите конечното решение е комичар но не е јасно дали авторот за комични ликови ги смета грчките “кумови” или така ги доживува македонските политичари.

Ликот во карикатурата е облечен во традиционална грчка носија што најверојатно симболизира дека Грција е таа што ќе одлучи кое име ќе користиме во иднина.

Весникот Катимерини важи за релативно либерален и умерен медиум кога се во прашање односите на Грција со Македонија.

Коментирај