ФОТО: Италијанците го тргаат знамето на ЕУ од јарболите и го ставаат тоа на Кина

0
1785

Незадоволството од односот на Европската унија кон Италија, наспроти помошта од Кина, поттикна замена на знамето на ЕУ со кинеското на јарболите низ најтешко погодената држава од пандемијата на коронавирус.

За разлика од нехуманата и несолидарна ЕУ, пред речиси две недели Кина во Италија испрати авион со тим специјалисти, лекари, медицинска опрема и други резерви. Кинеското министерство за надворешни работи соопшти дека нивните медицински експерти се подготвени да ѝ помогнат на Италија, чиј здравствен систем е под голем притисок поради ковид-19.

Според последните податоци, членката на ЕУ денеска има безмалку двојно повеќе жртви од Кина: 6.077 наспроти 3.270 во земјата во чијашто провинција Хубеи почна ширењето на вирусот Ковид-19.

Коментирај