Филипче ќе го враќа ин витрото во јавното здравство

0
400

Преку јавно-приватно партнерство, Министерството за здравство планира да го враќа и зајакнува ин витрото во јавното здравство. Досега најголем број од пациентките кои добиваа бесплатни ваучери за ин витро ги користеа во приватните болници кои имаа склучено договор со Фондот, а не на Државната клиника.

Сега, од Министерството преку оглас бараат понудувач кој за 10 илјади евра ќе изработи физибилити студија со која би се разгледале опциите за зголемување на капацитетот во државните институции и воведување методи кои ги нема во приватните болници.

„Поентата е да се зајакне капацитетот за системот за наплата, а ваучерите остануваат. Досега најголем број од пациентите одеа во приватните болници, но ние сакаме да го зголемиме капацитетот во државните институции, да ангажираме уште повеќе експерти, но и да воведеме методи кои ги нема во приватните болници. Освен со зголемување на квалитетот на услугата, употребата на ваучерите ќе останат во државната клиника, но и ќе го развиваме јавното приватно партнерство“, велат од Министерството.

Планот е јавното приватно партнерство да биде меѓународно, односно странска компанија да влезе со инвестиција во одделот за ин витро на Државната клиника.

Извор:republika.mk

Коментирај