ФИФА подготвува револуција, на удар Јувентус и Челзи!

0
552

Oднесувањето на двата клуба доведе до преиспитување на правилата…

ФИФА изгледа прави нов план со кој сака да ги ограничи позајмиците, но и купувањето на играчи. Позајмиците се замислиени за фудбалерите да имаат можност на друго место да се изборат за минутажа, но од друга страна тоа се претвори во начин за добар финансиски профит.

Како примери се наведуваат Јувентус кој има 26 играчи на позајмица и Челзи кој има дури 40, јасно е дека и во двата случаи голем дел од играчите првиот тим на гигантите нема да го видат никогаш.

Како работите функционираат?

Ќе ги земеме за пример Италијанците.

Јувентус купува млад играч, јасно за мала сума. Го испраќа на позајмциа или дури и го продава за неколку милиони со право да го врати назад. Ризик практично и да нема, ако играчот се покаже ќе вложат пари и ќе го вратат, ако не се ослободиле од неговата плата и не изгубиле ништо.

Таков систем постои и во Челзи кој има свои филијали како Витесе.

ФИФА ќе предложи исклучок за фудбалерите под 21 година и оние кои потекнуваат од клубот, единствено тие би можеле да одат на такви позајмица.

„Билд“ неодамна тврдеше дека Јувентус пред една година изгубил 48 играчи, но заработил на 43, кога ќе се соберат трошоците и продажбата тогаш се добива заклучок дека „старата дама“ е во голем плус.

Покрај споменатиот предлог на ФИФА постои и алтернатива, а тоа е ограничување, односно клубовите на позајмица би можеле да испратат само осум играчи.

Извор: sportski.mk

Коментирај