ФИФА го одреди домаќинот на Светското првенство во 2026

0
653

Светското првенство во 2026 година ќе се одржи во САД, Канада и Мексико, беше одлучено денес на конгресот на ФИФА во Москва.

Трите северноамерикански држави добија 134 гласови на заедничка кандидатура, додека единствениот против кандидат, Мароко доби 65 гласови.

Триото Северна Америка, кои во текот на кампањата ветија дека ќе го организират “најлуксузното светско првенство во историјата”, ќе биде бидат домаќини за првпат на 48 екипи. САД ќе биде домаќин на 60 од 80 натпревари, додека останатите ќе бидат поделени во Канада и Мексико.

Тоа ќе биде првиот шампионат во организација на неколку земји по Јапонија и Кореја во 2002 година, а првиот на кој домаќини ќе бидат три земји.

САД беше домаќин на Светското првенство во 1994 година и тоа беше СП со најголема посетеност. Мексико е единствената земја која два пати беше домаќин на Светското првенство – 1970 и 1986 година – и 2015 година во организација на Светското првенство за жени во Канада.

За Мароко, ова е трет неуспех во кандидатурата за домаќинства на СП.

Коментирај