Естонија го презеде претседавањето со ЕУ

0
727

Естонија денеска од Малта го презеде претседавањето со Европската унија во следните шест месеци.

Естонија првично требаше де председава со ЕУ од јануари до јуни 2017 година, додека во втората половина од 2016-та претседавач со Унијата требаше да биде Велика Британија, но Лондон се откажа од претседавањето по одлуката за Брегзит.

Претседавањето на Естонија со Унијата ќе се одвива под мотото „Единство преку рамнотежа“.

– Веруваме дела во Европа постои широк консензус за да можеме да одговориме на сите предизвици и да ги искористиме сите можности што ни се нудат. Мораме да ја поттикнеме отвореноста на економијата и на општеството, а во исто време да обезбедиме заштита и сигурност, соопшти естонската Влада по повод преземањето на претседавањето со ЕУ.

Естонија најави дела нејзина улога ќе биде да „пронајде рамнотежа меѓу различните ставови, традиции и интереси во денешна Европа, со цел да се постигнат најдобри резултатите за европските граѓани“.

Во програмата за естонското претседавање со ЕУ како главни приоритети се наведени „отворена и иновативна европска економија, сигурна и заштитена Европа, дигитална Европа со слободен протик на информации и инклузивна и одржлива Европа“.

Како лидер во дигиталната технологија во Европа, Естонија во рамки на своето претседвање ќе ги промовира процесите на дигитализација во Унијата. За време на претседавањето со ЕУ, Естонија ќе организира 45 собири псоветени на теми од дигиталната технологија, а дигитализацијата ќе биде и една од клучните теми на Самитот на ЕУ предвиден за 29 септември во Талин.

Коментирај