Древни Пирамиди (Прв дел)

0
848

1.Пирамидите во Гиза, Египет

Големата Пирамида во Гиза во Египет исто така позната како Пирамидата на Куфу или Пирамидата на Кеопс, е најголемата Пирамида од комплексот на Пирамиди во Гиза Египет. Таа е настарата од Седумте Чуда на Дравниот Свет, а исто така и последа што е останата до денешен ден.

Great-Pyramid-Of-Giza-Khufu-Cheops-Egypt-01

Според некои докази пронајдени во внатрешната просторија (позната како Кралска просторија), посочуваат дека таа е изградена од Египетскиот Фараон Куфу, што датира некаде околу 2560 година п.н.е. Се верува дека таа е изградена во 20 годишен период како гробница на Фараонот Куфу, со височина од 146,5 метри ја прави највисоката градба на Светот во период од 3800 години. Двете простории се длабоко во внатрешноста на Пирамидата познати како просторија на Кралицата и просторија на Кралот.

File:007 Khufu.jpg

Извор: Википедија

Коментирај