Дивиот коноп од Конопиште

0
1492

Конопиште е село во општина Кавадарци, кое се наоѓа во средниот тек на реката Бошавица, на падините на планината Кожуф. Според народните сеќавања, името  го добива по растението Канабис рудералис, во народот познат како див коноп, кој сеуште расте во изобилство во овој крај.

Обработка_на_коноп

Селото е достапно по асфалтен пат од Кавадарци, преку Витачево и од Демир Капија по земјен пат преку селата Барово и Долна Бошава.

Коментирај