Џамбаски: Ако речете дека Гоце Делчев е Македонец како да викате дека Земјата е рамна плоча

0
346

Нема сомнеж за тоа што бил по потекло и самосвест Георги Николов Делчев. Не можеш да ја промениш историјата, вели бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски во интервју во емисијата „Тази сутрин“ на бугарската bTV. Неговиот одговор се однесува на интервјуто за „Сител“ на професор Драги Ѓоргиев – претседател на македонската страна од заедничката македонско-бугарска комисија, кој рече дека ако бугарските историчари во комисијата инсистираат Гоце Делчев да биде прифатен како бугарски револуционер, договор нема да биде постигнат.

Тогаш тоа (непризнавањето на Гоце Делчев како бугарски револуционер) е проблем на таканаречениот професор Драги. Тој може да не признава и дека Земјата е округла, но таа е. Има такви кои тврдат дека е рамна плоча, а веројатно и господинот професор Драги е од сличен научен калибар. Каков е еден човек, најдобро опишува тој самиот за себеси… Георги Николов Делчев пишува писма на рака во кои се нарекува Бугарин. Ако бил бугарски офицер, бугарски кадет, бугарски учител, браќата му биле во бугарски чети и загинале во бугарски битки – па кој е тогаш проф. Драги Ѓоргиев за да ја промени историјата, додава тој.

Џамбаски е категоричен и дека немало македонска нација пред 1944 година. Гоце Делчев зaгинyва 40 години порано, кога не постои „македонска нација“, додава европратеникот.

Историската гледна точка е следната – до 1944 година потеклото, карактерот и самоспознанието на населението во Вардарска Македонија е бугарско. Потоа започнува формирањето на политичката македонска нација под влијание на Коминтерната и со предавство на дел од функционерите во Софија“. Во моментов има луѓе кои се самоопределуваат како Македонци и тоа не е проблем. Но во моментов во Северна Македонија живее и огромен дел Бугари, според самоопределување и самоспознание, и ние ќе ги штитиме нивните права и интереси сè додека има ВМРО (се мисли на бугарската партија) и додека учествуваме во политичкиот живот“, категоричен е Џамбаски.

Џамбаски порача и „да не ги лаже умот“ (бугарска изрека, според него) Македонците дека започнување на преговорите со ЕУ ќе значи и влез во Унијата. Тој потсети дека се работи за отварање на многу поглавја и посочи дека таму е местото каде Бугарија треба да ги постави условите, меѓу кои и промена на македонските учебници и македонската историографија.

На констатацијата на новинарот за тоа дека предолго трае спорот околу Гоце Делчев – најмалку 10 години, Џамбаски одговара дека бугарскиот став ќе биде ист и во наредните 1000.

За 10 години можеби нема да преговараме со професорот Драги, туку веројатно со некој професор со албанско потекло. Колку треба – толку ќе преговараме, не сме го завршиле националното обединување 100 години, 10 години се ништо од аспект на историјата“, рече Џамбаски, додавајќи дека бугарскиот национален интерес е меѓу Охрид и Црно море да нема граница. „Меѓу Охрид и Црно море живее еден ист народ – бугарски народ“, констатира тој.

Целото интервју можете да го погледнете ТУКА.

Извор:Република

Коментирај