Денеска е празник на Св. маченици Хрисант и Дарија – За многу години

0
410

Според календарот на МПЦ-ОА (Јулијанскиот календар), денеска се празнува денот посветен Св. маченици Хрисант и Дарија.

Хрисант потекнуваше од угледен род. Татко му беше римски сенатор во третиот век. Додека се школуваше во Рим на Хрисант му дојде в раце Евангелието и, откако го прочита, се увери во возвишеноста на Христовата личност и поверува во неговата божественост.

Кога дозна за тоа, татко му на секаков начин го одвлекуваше од Бога. Најпосле уговори со една убава и паметна девојка паганка да му стане жена, надевајќи се дека така Хрисант ќе се врати на празните идоли.

Наместо тоа, оваа девојка и самата поверува во Христа. Дури тогаш Хрисант и Дарија стапија во брак, но целиот живот сепак му го предадоа на Бога, прифаќајќи ги новообратените христијани и многумина придобивајќи за верата.

Поради тоа беа неколкупати ставани на маки, а најпосле и живи закопани во 284 година.

Коментирај