Дали ќе се задржи зимското или летното сметање на времето?

0
442

Денеска завршува големата анкета на Европската унија која треба да даде увид на тоа што мислат граѓаните за укинувањето на сезонското поместување на стрелките на часовникот.

Дека сезонското сметање ќе биде укинато, скоро е извесни, пишува Дојче веле додавајќи дека не се знае кога тоа ќе се случи и дали ќе се задржи зимското или летното сметање на времето.

Дали е ова почеток на нова ера? – прашува Дојче веле.

Пратеникот на германските Либерали во Бундестаг, Михаел Тојрер е убеден во тоа.

-Сигурен сум дека префрлањето од зимско сметање на летно и обратно ќе биде укинато. Само уште не е сигурно кога – вели Тојрер кој претходно, за време на маднатот во Европскиот парламент, се залагал за укинување на сезонското сметање на времето.

Тој е уверен дека со укинувањето ЕУ може само да има добивка.

„Оваа иницијатива би можела да го зајакне единството во внатрешноста на Унијата. Некоординирани промени на времето во ЕУ се штетни за заедничкиот пазар, но и патувањата и комуникацијата. Кога секоја нација за себе би одлучила дали сака промена или не, тоа би вродило со хаос“, смета либералниот политичар.

Останува да видиме како ќе одлучи ЕУ

Извор:Курир

 

Коментирај