ЧУДО КАЈ ИНД И ТИР: Војската на славниот Александар Македонски била помогната од непозната сила

0
2796

Што му помогнало на Александар Македонски да го освои Тир?

Уште во 329 година п. н. е, Александар Македонски заедно со своите војници доживеал паранормален настан.

Војсководецот сакал да ја освои Индија и во моментот кога ја преминувал големата река Инд за да се соочи со индиската војска над нив се спуштиле „светлечки сребрени штитови“ и неколку пати ја надлетале битката.

Овие штитови ги исплашиле ги исплашиле коњите на Александар и предизвикале стампедо, исто така реагирале и индиските коњи и слонови.

Aleksandar-Makedonski-Ind

Иако победил во битката, Александар Македонски одлучил да не оди подлабоко во Индија.

Седум години подоцна, Александар се обидел да ја освои Персија, тој знаел дека прво мора да го освои градот Тир за Персијците да не можат да го користат ова пристаниште и да напаѓаат оттаму.

Меѓутоа, во моментот кога војската на Александар Македонски го нападнала Тир, сфатиле дека ѕидовите се премногу високи и силни, а премините премногу тесни за да можат војниците да ги пробијат.

Тир тогаш го надлетале два „светлечки сребрени штита“, а еден од нив со светлосен зрак ослабел дел од ѕидините и војската на Александар се пробила и го освоила градот Тир.

Aleksandar-Makedonski-Tir-1Извор: Старт.мк

Коментирај