17 C
Скопје
понеделник, јуни 25, 2018

Опсерваторијата на Кокино на Ancient Aliens (ВИДЕО)

Кокино (Татиќев камен) во емисијата Древни Вонземјани: Повеќе за Кокино на ЛОЗА

Премиера на „Гига мега бајка“ во Театарот за деца и младинци

Утревечер (среда, 16 ноември) во 19. 00 часот на сцената на Театарот за деца и младинци во Скопје,премиерно ќе биде изведена претставата „Гига мега...

Конкурс за ликовни и графички илустрации

Издавачката куќа „Феникс“ и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија презент“ распишуваат Конкурс за ликовни и графички илустрации за три теми:...

Дедо Зафир: Народ ќе биде поделен – едни за Сл’нце, едни за месечина, едни...

Во 1924тата година, пред повеќе луѓе во Шопско Рударе, дедо Зафир кажал нешта кои подоцна, вака или онака – се оствариле. Ќе дојде д’н русокосо...

Македонска книга со стари иљачи од 19 век

Ракописен лекарственик од 33 листа со 88 рецепти, откриен во струмичкото село Пиперево, а напишан од учителот Ангел Георгиевич од Лазарополе, сега е дел...

Плејадите нацртани на Цоцев Камен

Во 2012тата година, за време на научна теренска настава по предметот Македонска палеолингвистика, студентите од Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“, предводени од нивниот...

Почнаа да се објавуваат Овчеполските книги

Пред помалку од два месеци, на интернет беше објавена книгата Зборниче – мал зборник на Овче Поле, во бесплатна дигитална верзија. Авторот на овој зборник, Никола...

Македонија на австриските војнички мапи од 1910 година

Македонија на австриските војнички мапи. Според изворот, оригиналот на картата е изработен во 1910 година. Размер 1:200 000. Third Military Mapping Survey of Austria-Hungary клик тука за...

Мистичните Овчеполски чешми со векови ги привлекуваат посетителите

Мистичните Овчеполски чешми Овчеполци, но и посетителите и гостите од другите краишта на Македонија и странство, несомнено ги имаат забележано симболите на чешмата до Ѓуришкиот...

Популарно