7 C
Скопје
четврток, февруари 22, 2018

Македонска книга со стари иљачи од 19 век

Ракописен лекарственик од 33 листа со 88 рецепти, откриен во струмичкото село Пиперево, а напишан од учителот Ангел Георгиевич од Лазарополе, сега е дел...

Плејадите нацртани на Цоцев Камен

Во 2012тата година, за време на научна теренска настава по предметот Македонска палеолингвистика, студентите од Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“, предводени од нивниот...

Почнаа да се објавуваат Овчеполските книги

Пред помалку од два месеци, на интернет беше објавена книгата Зборниче – мал зборник на Овче Поле, во бесплатна дигитална верзија. Авторот на овој зборник, Никола...

Македонија на австриските војнички мапи од 1910 година

Македонија на австриските војнички мапи. Според изворот, оригиналот на картата е изработен во 1910 година. Размер 1:200 000. Third Military Mapping Survey of Austria-Hungary клик тука за...

Мистичните Овчеполски чешми со векови ги привлекуваат посетителите

Мистичните Овчеполски чешми Овчеполци, но и посетителите и гостите од другите краишта на Македонија и странство, несомнено ги имаат забележано симболите на чешмата до Ѓуришкиот...

Еден Македонец – издавач на најмногу весници

Охриѓанецот Коста Шахов (1862-1916) во периодот 1888-1912 овозможил излегување на повеќе весници чиј издавач, сопственик и главен и одговорен уредник бил тој самиот. Прв...

Маратонско читање поезија на Видое Подгорец

На 24 мај 1989г., во рамките на Саемот на Македонската книга во Скопје, писателот Видое Подгорец поставил рекорд во маратонско читање поезија. Тој цели 7...

Писмо кое најдолго патувало – македонски рекорд

По Илинденското востание во 1903 година, теророт врз македонското население од страна на Турците бил уште потешко поднослив, па народот и неговите водачи пронаоѓале...

Македонија и Евреите / Macedonia and the Jewish people

Кога зборуваме за конкретна историска врска меѓу Македонија и еврејската нација, не би можеле да си дозволиме а да не ја споменеме легендарната историска...

Популарно