26 C
Скопје
петок, јули 20, 2018

Христијанска етика: Жртви на задоволството

Митрополит Методиј Уште како философско учење во антиката, хедонизмот се базирал на уверувањето дека човекот нема слободна волја. Робувајќи и на неумоливата судбина, нему не...

Христијанска етика: Концептот на виртуелноста и модерната мисија

Пишува: Мирјана Златанова Во историјата на човековото постоење индивидуализацијата се појавува како директен резултат на она што на богословскиот јазик се именува како човеков пад, резултат...

Христијанска етика: Пресвета Богородица – Највозвишен идеал за жената христијанка и воопшто за секоја...

Кога Бог Го создал светот и рајот со сите негови убавини, како врв на сите созданија го создава човекот; го создава Адам – првиот...

Христијанска етика: За соединувањето на Православната и Римокатоличката Црква што го подготвува Ватикан

Пројава на пријателско расположение во некои кругови во Православната Црква кон римскиот папа би предизвикало мала загриженост кај поголем број на нерамнодушни православни луѓе,...

Христијанска етика: Лично искуство на една жена и мајка – Христијанка

Виолета Ангеловска, гостин на трибината Достоинството на жената во светлината на Евангелието И благодарам на Јасмина за најавата. Само би сакала да ја дополнам, со...

Христијанска етика: Призив, дарови и значење на жената во Христијанството

Благословете ваше високо преподобие, благословете претставници на Македонската Православна Црква, почитувани дами и господа. Сакаме да ја изразиме нашата благодарност кон сите вас, бидејќи гледаме...

Дизни откриваат – Снежана има сестра

Дизни најави почеток на нова ера. Анимираните филмски класици одлучи да ги претвори во долгометражни играни филмови. Значи наскоро ќе пристигне, “Убавицата и ѕверот”,...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ГРЦИТЕ ГО ЗАПАЛИЈА КУКУШ: Илјадници кукушани тогаш пристигнале во Струмица

НА ДЕНЕШЕН ДЕН Е ИЗГОРЕН КУКУШ! Илјадници кукушани и од околните помали места ги напуштаат своите живеалишта и поголемиот број преку Беласица пристигат во Струмица. Сведоштвaта...

Подводно ќе се истражува локалитетот Залив на коските кај Градиште

Управата за заштита на културното наследство (УЗКН) и Центарот за истражување на предисторијата – Скопје денеска организираат отворен ден со медиумите на локалитетот Плоча...

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР за 13.06.2018 – Светиот апостол Ерма; Светиот маченик Ермиј; Светиот маченик Философ;

Житие: Светиот апостол Ерма Еден од Седумдесеттемина. Се спомнува во Посланието на Павле до Римјаните (16, 14). Родум беше Грк, но долго време живееше во...

Популарно