7 C
Скопје
сабота, февруари 24, 2018

Вооружена грчка пропаганда во Солунско и Серско во 1905 г.

„Важен фактор во спроведувањето на Грчката вооружена пропаганда во Солун беше Митилинската банка. Оваа банка не само што ги извршуваше финансиските операции на андартското...

Богомилите I – Кратка расправиа от историата македонска (Кочо Рацин)

Ќе се зачуди ли некој кога ке чуе како кај нас у X век живеале и држале пламени проповеди таквиа лугје, кои со своите...

Петре М. Андреевски: Секој народ има свој предавник – Нашата историја е повеќе прочуена...

„Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со...

В сабота огнови и лепче, в недела василичари и Нова година

Според календарот на Македонската Православна Црква (Јулијанскиот календар) на 14. в недела всушност е 1 јануари. Тоа е осмиот ден од раѓањето кога Христос...

Коледарски песни кои се пеат во Македонија

Ха, Ха, Коледе Ха! Ха! Коледе! Коледица, Варварица, Сива, сива Голубица кај си ошла прошетала? Сум си ошла покрај море. Што имаше, што немаше? Та имаше бели чаши, бели чаши и канати. Да...

Видео: Вечниот Бог – Македонски поп ѕвезди

Погледнете го и споделете го видео спот за песната „Вечниот Бог“ во изведба на македонските поп ѕвезди и Златните славејчиња! Бадниковата манифестација „Бадникови поворки“...

„Клетници“ премиерно во Прилепскиот театар

Ансамблот на Прилепскиот Народен театар „Војдан Чернодрински“ вечер премиерно ќе ја изведе последната претстава годинава. Претставата „Клетници“ според делото на Виктор Иго во режија...

„Улица Диши длабоко“ – стихови и анегдоти од Џамбазов

Новата книга на Игор Џамазов, „Улица Диши длабоко“, стихови надополнети со анегдоти за секоја песна, ќе биде промовирана во ресторанот „Вип база“ („Трета македонска...

Влада: Ќе се формира „Ансамбл за албански народни ора и песни во Република Македонија“

Владата на Република Македонија ја разгледа и ја усвои Информацијата за потребата од основање нова Национална установа „Анасамбл за албански народни ора и песни...

Македонската филхармонија со новогодишен гала концерт „Полноќни огномети“

Македонската филхармонија на 28 декември ќе одржи Новогодишен гала-концерт насловен „Полноќни огномети“, под диригентство на славниот маестро Јерухам Шаровски од Израел. Како солисти на концертот...

Популарно