26 C
Скопје
петок, јули 20, 2018

Македонскиот јазик во книгата на Тезеј Амброџио Албонесе од 1539 година

Како и во сите науки, така и во историјата сите дискусии треба да се водат аргументирано и со факти. А кога биле во прашање...

ФОТО: Ексклузивен документ – Сите словенски јазици потекнуваат од македонскиот јазик

Документ кој датира од 1967-та, 1968-та и 1969-та година беше ексклузивно обелоденет во „Отворено студио“ на ТВ НОВА, во второто издание на емисијата „Кој...

Откриено старомакедонско писмо од пред 4.000 години

Откриени се првите пишани траги од старомакедонското писмо на територијата на Македонија, тврди д-р Душко Алексовски, професор по палеолингвистика и почесен претседател на Светската...

Петре М. Андреевски: Секој народ има свој предавник – Нашата историја е повеќе прочуена...

„Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со...

Градот на Свети Никола во Овче Поле (видео)

Погледнете го вториот дел од мини серијалот за Овче Поле на „Ја сакам Македонија“ – утринската програма на Тв Сител. Новинар – Рената Блажевска, соговорници –...

Македонче со ангелски глас: Ваков талент не се купува со субвенции (ВИДЕО)

Мила Пеовска од Македонски Брод е 11-годишно девојче со ангелски глас. Нејзините изведби на македонските народни песни се вистинско совршенство и оставаат без здив. Настапот кој...

“Старите мачори” на Тодорица на сред Овче Поле (видео)

Тодоровата сабота е традиционален празник во градот Свети Никола во Овче Поле. Со децении на Тодорица се одржува Меѓународниот фестивал на изворен фолклор. Единствениот...

ФОТО: Бигорски доби резба идентична на постојниот иконостас

Во пресрет на големиот православен празник Христовото раѓање - Божик, познатото македонско древно светилиште, манастирот „Свети Јован Крстител“, попознат како Бигорски манастир, доби целивална-резбан...

ВО НЕДЕЛА: „Невестинско поклонение“ во Конопница, кај Крива Паланка

Традиционалната културна манифестација „Невестинско поклонение на Свети Теодор Тирон 2017“, ќе се организира по осми пат во Крива Паланка в недела, 5 март, во...

Мермерна скулптура на Афродита откриена во цистерната на Виничко кале

Музејот „Теракота“- Виница во мај почна со реализација на проектот „Расчистување и доистражување на објектот цистерна“ на археолошкиот локалитет Виничко кале. Група археолози и студенти...

Популарно