7 C
Скопје
четврток, февруари 22, 2018

Ивор Мицковски: Култура, позор, крах… 660 илјади денари за шефот на кабинет на државниот...

Не стивнуваат реакциите во јавноста во однос на распределбата на средства за проекти од министерството за култура. Ивор Мицковски, екс директорот во центарот за...

Македонче со ангелски глас: Ваков талент не се купува со субвенции (ВИДЕО)

Мила Пеовска од Македонски Брод е 11-годишно девојче со ангелски глас. Нејзините изведби на македонските народни песни се вистинско совршенство и оставаат без здив. Настапот кој...

Вооружена грчка пропаганда во Солунско и Серско во 1905 г.

„Важен фактор во спроведувањето на Грчката вооружена пропаганда во Солун беше Митилинската банка. Оваа банка не само што ги извршуваше финансиските операции на андартското...

Богомилите I – Кратка расправиа от историата македонска (Кочо Рацин)

Ќе се зачуди ли некој кога ке чуе како кај нас у X век живеале и држале пламени проповеди таквиа лугје, кои со своите...

Петре М. Андреевски: Секој народ има свој предавник – Нашата историја е повеќе прочуена...

„Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со...

В сабота огнови и лепче, в недела василичари и Нова година

Според календарот на Македонската Православна Црква (Јулијанскиот календар) на 14. в недела всушност е 1 јануари. Тоа е осмиот ден од раѓањето кога Христос...

Видео: Вечниот Бог – Македонски поп ѕвезди

Погледнете го и споделете го видео спот за песната „Вечниот Бог“ во изведба на македонските поп ѕвезди и Златните славејчиња! Бадниковата манифестација „Бадникови поворки“...

Влада: Ќе се формира „Ансамбл за албански народни ора и песни во Република Македонија“

Владата на Република Македонија ја разгледа и ја усвои Информацијата за потребата од основање нова Национална установа „Анасамбл за албански народни ора и песни...

Прв концерт на Roma Rock School

По тримесечни проби, бендот на Roma Rock School е спремен да ја покаже својата уникатност каква со сигурност сте немале можност да чуете до...

Утре започнува божикниот пост

Божикниот пост му претходи на празникот Рождество Христово, трае околу 40 дена и се нарекува исто така „Филипов пост“, бидејќи започнува после 27 ноември...

Популарно