7 C
Скопје
петок, февруари 23, 2018

ВМРО-ДПМНЕ: Буџетот наменет за култура СДСМ го претвори во колач за поткусурување со коалиционите...

ВМРО-ДПМНЕ порачува дека Роберт Алаѓозоски мора да понесе морална и политичка одговорност за хаосот кој го предизвика. Годишната програма за култура е скандалозна и хаотична и...

Трет ден по „Прочка“- денеска е женски празник за љубовта и среќа на младите,...

Да го распнеме телото со воздржание, да бидеме будни во молитвите, како што е напишано, и да живееме по примерот на Оној Кој пострада...

Парадокс на Годишната програма за култура: Семејство добило 3,2 милиони денари за два проекти

При одобрување на проектите од национален интерес од страна на министерството за култура, се наидува и на такви во кои има и семејни врски,...

Ивор Мицковски: Култура, позор, крах… 660 илјади денари за шефот на кабинет на државниот...

Не стивнуваат реакциите во јавноста во однос на распределбата на средства за проекти од министерството за култура. Ивор Мицковски, екс директорот во центарот за...

Македонче со ангелски глас: Ваков талент не се купува со субвенции (ВИДЕО)

Мила Пеовска од Македонски Брод е 11-годишно девојче со ангелски глас. Нејзините изведби на македонските народни песни се вистинско совршенство и оставаат без здив. Настапот кој...

Ѓорѓија Пулевски – револуционер и еден од првите македонски културно-национални дејци

Ѓорѓија Пулевски е роден во 1817 година во Галичник, а починал на 13 февруари 1893 година во Софија, Република Бугарија. Пулевски е најзнаменитиот македонски комита, револуционер, војвода,...

СКАНДАЛ: Алаѓозовски дал пари за концерт на бенд кој воопшто не знае дека ќе...

Распределбата на средствата за културата за 2018 година предизвика низа на реакции. Сега министерот Роберт Алаѓозовски и министерството за култура се во центарот на...

Познато е кој ќе ја претставува Македонија на Евровизија

На ден 10.02.2018 година во просториите на МТВ се одржа селекција на пристигнатите песни по распишаниот јавен повик за: Песна којашто ќе ја претставува...

Дете-талент пеејќи за Исмет Јашари и УЧК доби субвенција од Министерство за култура (ВИДЕО)

За него има повеќе видео записи со детски песнички, но и еден ваков запис, во кој малиот Виган е облечен во маскирна униформа на...

Вооружена грчка пропаганда во Солунско и Серско во 1905 г.

„Важен фактор во спроведувањето на Грчката вооружена пропаганда во Солун беше Митилинската банка. Оваа банка не само што ги извршуваше финансиските операции на андартското...

Популарно