18 C
Скопје
петок, мај 24, 2019

Се распаѓа еден од највредните иконостаси во Македонија, Министерството за култура го одбило проектот...

Се распаѓа еден од највредните иконостаси во Македонија, стар 174 години, во црквата Свето Благовештение во Прилеp. Според експертите тој е трет по вредност...

Утре е Свети Спиридон, светец кој ги штити занаетчиите

Место на раѓањето и на службата на овој славен светител е островот Кипар. Роден е од прости родители, земјоделци, а и самиот беше и...

Денес се слави светите Јоаким и Ана,жените што сакаат да забременат денес не треба...

Според Јулијанскиот календар денеска е 9 декември, а православните верници го одбележуваат Зачнувањето на св. Ана. Денес Црквата ги слави светите Јоаким и Ана, родителите...

Oбичаи и верувања, вечерва е заслуг, а утре е големиот Св. Никола

Православните верници утре го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат најмногу семејства. На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба...

Денес е е Св. Сава Осветен и св. Нектариј Битолски

Денеска е Св. Сава Осветен и св. Нектариј Битолски. Свети Сава се роди во петтиот век, во областа Кападокија. Веќе на 18-годишна возраст се насели во...

Се ближи Свети Никола, што не треба да правите

Свети Никола е голем празник, а како слава го има секое второ македонско семејство. Трпезата е посна, а Свети Никола се смета за заштитник...

Утре се слави великомаченичка Екатерина

Утре се слави споменот на светата великомаченичка Екатерина, која пострада за христовата вера. Во едно видение Света Екатерина прими прстен од Самиот Господ Исус,...

Денеска е Св. апостол и eвангелист Матеј

Денеска е Св. апостол и eвангелист Матеј. Свети Матеј претходно беше цариник, т.е. собирач на порез. Кога Христос го повика, тој веднаш одговори на повикот, сосема...

Денеска е Св. апостоли Олимп, Родион, Ераст, Кварт, Сосипатер и Терциј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 ноември. Денеска е Св. апостоли Олимп, Родион, Ераст, Кварт, Сосипатер и Терциј. Сите беа од редот на 70-те...

Денеска е Св. свештеномаченик Еротеј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 октомври. Денеска е Св. свештеномаченик Еротеј. Зборот маченик доаѓа од грчкиот мартис, што во превод значи сведок. Значи,...

Популарно