Беџети: Федерализацијата е неизбежна за Северна Македонија

0
742

Политичките случувања за изборот на претседателот, како ненамерно да ја откриле потребата од политичкиот момент од архивата на политичката активност на Албанците од времето на високата зрелост, пишува Неџат Беџети за Тетовасот.

Неговиот текст го пренесуваме во целост:

Во тоа време, кога Албанците беа обложени со зрела политичка идеологија и со организациски вештини за политичко самоорганизирање. Албанците ги водеше интелектуална класа, која во текот на целото време на распадот на Југославија, со големо достоинство, во населението засади совест за политика самоорганизација и остварувањето на автономната власт во компактниот територијален дел населен со етнички албанско население.

Идеологијата беше дегенерирана од самите политички партии наводно албански, со помош на одредени кругови, за Албанците да ги изгубат своите аспирации за самоопределување. Колку и да се дејствува против волјата на народот нема да има краен успех. Значи, како што истакнав погоре, самата ситуација ја враќа приказната, зошто нема сила што еден корпус на националните партии политички да доминира над толку голем број луѓе.

Крајно време е и да се освести населението, како и на албанските партии, од оваа политичка ситуација, да излезат со опцијата за федерализација на земјата. Федерализацијата е политичка категорија во многу земји и не претставува закана за распуштањето на државата, туку напротив ќе ја зајакне државата со два столба и ќе се престане со финансискиот грабеж од страна на властите. Така што реализирањето на фискалната политика да се одвои од центарот, а остварените средства да им останат на државата во која се остваруваат, за да се управува во корист на граѓаните на кои им се земени. И да се спречи миграцијата на младите, отворајќи работни места.

Се покажа дека владата не е посветена да прави повеќе за своите граѓани. Етничките групи ќе се натпреваруваат за повисок економски развој и зголемување на животниот стандард на населението. Да се запрашаме дали ние се уште треба да бидеме против нашата волја и да ги задоволуваме аспирациите на политичарите кои спроведуваат унитаризам и неправда. Постојано гласаме поради овој или за онај, за имагинарни процеси и т.н. Веќе треба да гласаме за нас самите, и за никој друг.

Со апстиненција на Албанците во изборните циклуси, државата оди во апартхејд или протекторат. Барањата за федерализација на земјата мора да бидат формализирани, членството во НАТО и ЕУ, исто така, ја одразува волјата на населението кое ги изразува своите вистински барања. Се виде јасно дека не е точно тоа дека надворешниот фактор ја диригира внатрешната политика, тоа е чист облак, кој е лош резултат на политичката акција, како и не извршување на реформите, условени од ЕУ, за да се добие покана за отворање разговори за членство.

Неџат Беџети за Тетовасот

Извор:Курир

Коментирај