Авион на соларна енергија патува околу светот

0
373

Solar Impulse 2 сеуште ја нема исполнето својата мисија-да прелета околу земјата користејќи само сончева енергија.

Проблемите започнале уште минатата година, кога поради проблеми со батеријата вионот морал да слета на Хаваи. Тимот кој го проектираше леталото одлучил после поправката да спроведе и неколку експериментални летови, пред леталото да ја продолжи својата мисија.

v2-solar-impulse1-ap

Фазата на тестирање ќе биде завршена во април, кога леталото преку Пацификот ќе полета кон Феникс Аризона.
Solar Impuls 2 до сега има пројдено 1.955 од 34.998 километри, колку што изнесува комплетната должина на патот.

Леталото со соларна енергија го снабдеваат 17.000 соларни ќелии, како и литиум-јонски батерии кои му овозможуваат да лета во текот на ноќта.

www.hybread.mk

Коментирај