Древни Цивилизации (прв дел)

0
1126
Painting of Sumerian people bringing a gilded statue to their temple.

1. Сумерија

Сумерерија е првата урбана цивилизација во историскиот регион на Месопотамија (денешен Ирак). Модерните историчари ја датираат Сумериската цивилизација со почетоци некаде околу 5500 год п.н.е. Сумериската пишана историја датира уште 27от век пред новата ера, но историските податоци остануваат нејасни се до раната трета династија поточно 23от век п.н.е. кога е и измислен првиот начин на пишување, што и дозволува на археолозите да ги прочитаа современите податоци и инскрипти. Владеањето на класичниот Сумер не траело долго, тоа завршува со доагањето на Акадското царство во 23 век п.н.е.

таблети од глина

Археолошките откритија во Сумерија се во голем број на глинени таблети напишани со клинесто писмо. Стотици илјади на глинени табли се пронајдени и преживеани до денешен ден, некои од нив содржат пресонални и бизнис писма, закони, молитви па дури и цела библиотека.

sumerian-aliens

 

Извор – https://en.wikipedia.org/wiki/Sumer#History

 

 

 

Коментирај