АЕК: Ќе се блокираат повиците од странски неидентификувани броеви, граѓаните да не одговараат

0
169

Телекомуникациските оператори ќе ги блокираат броевите од кои што кон  домашни корисници од претпладнето има голем број неидентификувани повици од странство и во текот на денов таквите повици ќе престанат, изјави директорот на Агенцијата зе електронски комуникации Сашо Димитријовски.

Во меѓувреме, како што советува, граѓаните не треба да одговараат на таквите повици што се регистрирани од корисници на двата мобилни оператора Македонски Телеком  и А1.

Димитријоски најави дека службите на АЕК ќе одржат состанок со мобилните оператори, како и дека наскоро на веб страницата на АЕК ќе биде објавено соопштение со конкретни насоки.

Ова се злоупотреби што се случувале и во минатото, вакви јавувања имаше и минатата година. Совет до граѓаните е да не се јавуаваат, а опереторите ги регистрираат броевите, ги блокираат и повиците од нив ќе престанат во текот на денов, изјави Димитријоски.

Став за повиците за кои алармираа граѓаните преку социјалните мрежи, МИА побара и од операторите од каде исто така најавија дека дополнително ќе споделат информација.

Извор: Република.мк

Хакерски напад на наш мобилен оператор: Не одговарајте на повици од Естонија , Нигерија …

Утринава илјадници граѓани добија телефонски повици од необични телефонски броеви. Повиците траеа кратко. За сега никој не пријавил дека успеал да го вклучи телефонот, но многумина пријавија дека добиле повици.

Од Телеком односно Т Мобиле ја дадоа следнава информација:

Се работи за хакерски напад. Во ниеден случај не се јавувајте. Веќе се блокираат ваквите броеви. Поздрав и благодариме што ни посочивте – објави Досие.мк, пренесува Република.

Коментирај