6 факти кои треба да ги знаете за ХИВ/СИДА

0
1442

Хуманиот вирус на имунодефициенција (ХИВ) е заразна болест која ако не се третира води до синдром на стекнат имунолошки дефицит – сида. Првиот документиран случај бил во САД во 1981 година. Оттогаш милиони луѓе умреле од болеста. Не постои лек за ХИВ/сида, но третманите им овозможуваат на пациентите да имаат продуктивен живот. Голем број на лица со ХИВ во светот немаат пристап до лекови.

6-fakti-za-hiv-sida

Коментирај