3-те вида на љубов кои секој човек треба да ги доживее

0
2093

Зборот љубов може да го опфати целиот спектар на чувства кои психологијата ги дели на три фази. Без разлика дали ќе ги искусите со една личност или со различни, секој мора да помине низ нив и да ги осознае. Иако некои луѓе велат дека им е потребно време за да се заљубат вистински, според науката овие силни чувства и страсти се разгоруваат уште во првиот момент кога ќе го сретнете човекот кој ве привлекува.

Прочитајте повеќе за овие фази кои ви овозможуваат не само подобро да ја запознаете љубовта туку и самите себе:

1. Млада љубов
Без разлика дали се искусува во училишните години или на подоцнежната возраст, љубовта, која се поврзува со силна наивност и идеализам, се опишува како млада. Тогаш човек е склон да гради силни фантазии за љубениот/та и за партнерските односи како целина. Веруваме дека нашата судбина е замислива да бидеме заедно и ги затвораме очите за проблемите кои растат со времето.

2. Драматична љубов
Откако човек ќе ја преживее младата љубов и ќе се раздели со идејата дека љубовните односи се фантастични и прекрасни, станува малку позрел. Но, повеќето луѓе тогаш се впуштаат во драматична врска. Секој имал човек до себе, кој се обидел да го манипулира, да му љубомори до безумие и да го повреди. Тогаш се доживуваат најголемите разочарувања во љубовта.

3. Зрела љубов
Третата фаза е зрелата љубов, кога јасно се сфаќа што претставува вистинското партнерство. Но, таа не може да настапи пред да бидат преживеани првите две. Во оваа фаза нашите очекувања од партнерот се минимални и сме подготвени да го прифатиме таков каков што е. Човекот до нас не е совршен, но веќе полесно може да зборуваме за проблемите и не се плашиме од разделба, бидејќи сме извојување лична независност.

Коментирај