12 цитати за хуморот и шегата

0
598
 1. Ако на небото не е дозволено да се смееш, јас не сакам да одам таму. – Мартин Лутер
 2. Силната шега е трн, кој што задржал малку од мирисот на цветот. – Волтер
 3. Шегата е како солта, треба да се употребува со мерка. – Питагора
 4. Смеата е сонце, ја прогонува зимата од лицата на луѓето. – Виктор Иго
 5. Човек се разликува од сите други суштества по својата способност да се смее. – Џозеф Адисон
 6. Хуморот е спасувачки појас од брановите на животот. – Вилхелм Рабе
 7. Во обид за духовитост често се вели само глупост. – Монтескје
 8. Често шегата, смешниот збор поуспешно и подобро средува важни работи отколку сериозноста и темелното проучување. – Хорациј
 9. Кромидот може да ги натера луѓето да плачат, но не постои зеленчук кој ќе ги натера да се смеат. – Вил Роџерс
 10. Кога хуморот си оди, си оди и цивилизацијата. – Ерма Бомбек
 11. Успехот на шегата зависи од увото на слушателот, а не од јазикот на оној кој ја кажал. – Вилијам Шекспир
 12. Што сакам насекаде? – Смеата на забавата! Друга вера освен смеата за мене е непозната. – Омар Хајам

Коментирај