10 кинески обичаи кои се чудни за странците

0
1133

Секоја земја си има своја култура и уникатни обичаи кои е добро да ги знаеме ако сакаме да ја посетиме. Ако сме свесни за социјалниот бонтон на земјата пред да ја посетиме, може да се заштитиме од некои шокантни искуства. Таков пример е Кина. Во Кина може да ви се стори чудно, но ждригањето се смета за комплимент кон готвачот. Исто така, може да ви го вратат подарокот неколку пати пред да го примат.

Еве неколку традиции кои е добро да ги знаете пред да патувате во Кина:

1. Стапчиња за јадење никогаш не се ставаат во чинијата со ориз кога се храните.
Тоа потсетува на ритуалот во кој се принесуваат дарови за мртвите. Исто така, не ги држете стапчињата во рацете додека зборувате.

2. Ждригањето се дава како знак на благодарност. Во Кина ждригањето се зема како знак дека јадењето ви се допаднало и се смета за комплимент кон готвачот, затоа не се изненадувајте ако се случи за време на вечера кога сте излегле надвор.

3. Чашата со чајот постојано се дополнува. Домаќините секогаш гледаат чашите на гостите да не останат празни, а кога ќе ги дополнат, гостинот удира малку по масата како израз на благодарност.

4. Подарокот го откажуваат неколку пати пред да го прифатат. Без навреда, ако подарокот што сте го дале ви биде вратен бидејќи тоа е традиција во Кина. Понекогаш етикетата наредува дури да откажат три пати, иако не секогаш се почитува тоа.
Генерално се очекува да ви откажат учтиво во почетокот, дури и да се радуваат на подарокот, и да го прифатат по некое инсистирање од ваша страна.

5. Да се покажува со прст се смета за грубо. Во некои области околу Тибет, покажувајќи со прст кон некого може да се прифати како груб гест.
Наместо да ги користите прстите за да го пријавите даден човек или предмет, усвоен гест е да го пријавите со целата дланка, испружвајќи ја напред.

6. Нормално е да плукаат на јавно место. Да плукаат на јавно место воопшто не е изненадувачки. Правени се обиди да се ограничи оваа практика, но не се смета за бесрамно да плукаат, додека одат по улица или во присуство на други луѓе. Понекогаш се случува дури и во градски транспорт или во затворени простории.

7. Полицијата може да користи гуски наместо кучиња. На места како кинеската провинција Ксинџијанг, органите на редот користат припитомени гуски наместо кучиња. Според кинеските власти тие имаат силен вид, силни се и можат да манифестираат агресија, поради што се користат наместо кучиња чувари.

8. Комплиментите не треба да се земаат со благодарност. Иако изгледа чудно да не се прифати одреден комплимент, во Кина традиција е комплиментите да се отфрлат. Ако го прифатиш комплимент од самиот почеток, тоа е знак за прекумерна суета.

9. Давањето бакшиш се смета за навреда. На многу места бакшижот е нешто вообичаено, но во Кина се смета за непотребно и може да се смета за неучтиво. Давањето бакшиш е нешто вообичаено само во хотелите.

10. Маските на плажа се нешто вообичаено. Бледиот тен со векови бил претпочитан во кинеската култура. Маските се релативно нов тренд во многу од плажите на земјата. Направена во 2004 година, маската, која го штити лицето од сонцето и од медузите, денес е доста популарна помеѓу многу жени во Кина.

Коментирај